Vihdoin lähiopetusta Inarissa

Neljän kuukauden etäopetuksen jälkeen pääsimme vihdoin paikan päälle lähiopetuksen pariin. Vähän jännitti nähdä koulukavereita, jotka kyllä tunsin hyvin äänestä, mutta joita en ollut koskaan tavannut kasvokkain. Jännitti myös muuttaminen pohjoiseen ja asuntolaan. Asuntolassa asuu noin puolet meidän ryhmästä, ja oli oikein mukava yhdistää koulukavereiden äänet kasvoihin. Vastaavan kouluttajamme Ismon kanssa tavattiin jo haastattelussa. Vaikka jännitti, nyt kahden viikon jälkeen tunnen pelkästään onnellisuutta ja kiitollisuutta, että pääsin eräopaskoulutukseen ja Inariin, vaikka Ouluun onkin ikävä.

Ensimmäinen viikko oli hyvin tiivis. Parin päivän kouluympäristöön tutustumisen jälkeen Kaamasen Toivoniemessä pääsimme jo tositoimiin. Edessä oli kolme päivää kalastukseen tutustumista Kotkaniemessä, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kalastustukikohdassa Inarijärven länsirannalla. Kotkaniemessä on päärakennus keittiöineen, pöytineen ja sänkyineen. Sen vieressä on kota, huussi sekä puusauna. Rannalla on laituri, veneitä sekä kalankäsittelytaso altaineen. Paikassa on sähkö mutta ei juoksevaa vettä. Sekä juoma- että muun veden otimme Inarijärvestä. Järvivesi on laadultaan erinomaista.

Kolmen päivän aikana tutustuimme veneilyyn, kalankäsittelyyn sekä Inarijärven kalastukseen ja kalalajeihin. Pareittain kävimme mm. laskemassa illalla verkot ja aamulla haimme saalista. Minun ja Essin verkkoon tarttui neljä siikaa. Muutkin saivat hyvin saalista. Laiturilta virvelöimme ja koukkuun tarttui jo ensimmäisenä päivänä ahven. Kolmen päivän aikana opin todella paljon uusia asioita. Kalan tappaminen ja perkaaminen vähän ällötti minua aiemmin, mutta kun pääsin sen tekemään, hoksasin, että oikeasti pystynkin siihen.

Teimme vuorotellen pareittain ruoat ja söimme kuninkaallisesti. Kalaa valmistettiin savustamalla, graavaamalla, paistamalla uunissa sekä nuotiolla tikussa. Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa on luontaistalouden kehittämisyksikkö ja oma opetusteurastamo. Saimme tälle reissulle sieltä poronlihaa käristykseen. Kouluttajamme Ismo teki meille yhtenä iltana leipäjuustoa kinuskikastikkeessa, johon lisättiin tuoretta hillaa, poimittuna lähisuolta. Viimeisen päivän brunssi oli mitä mahtavin. Opiskelukaveri Sonja on erinomainen ruoanlaittaja, ja Villen kanssa he järjestivät aikamoisen brunssipöydän. Söimme mm. savukalasalaattia kolme eri kalalajilla (ahven, siika ja harjus), uunimunakasta sekä nk. ”röra”, jossa oli edellisen illan uunisiikaa smetana-kermaviilikastikkeessa maustettuna piparjuuritahnalla, sitruunamehulla ja -kuorella ja kevätsipulilla. Edellisenä iltana Sonja valmisti meille myös siian sisäelimiä, maksaa ja mahalaukkua paistettuna voissa ja maustettuna kermalla. Iltaisin myös saunoimme ja uimme järvessä.

Myös viikonloppuna meillä oli koulua. Heinäkuussa pidettiin luonnontuntemustunteja etänä, mutta nyt saimme asiantuntijan ja opettajamme Eskon kolmeksi päiväksi pohjoiseen. Kävimme tutustumassa paikallisiin kasvilajeihin Otsamotunturilla, Pielpajärven erämaakirkolla sekä Pieran Marian jänkällä. Joitain lajeja näin ensimmäistä kertaa elämässä, kuten esimerkiksi idänkeulankärjen, joka on harvinainen laji. Sen esiintymät ovat Inarin Lapissa harvinaisia mutta löytyy ainakin Otsamotunturilta sekä Kaldoaivin erämaa-alueelta Siilisjoen-Opukasjoen rannoilta. Pielpajärven erämaakirkolle vievän polun varrelta löysimme myös paljon sieniä: tatteja, eri haperoita ja kehnäsientä. Pieran Marin jänkä on Paistunturi-Kevon alueella huomattavin palsasuo. Palsasuot luetaan aapasoiden alatyypiksi, ja palsasoita esiintyy lähinnä puurajan tienoilla pohjoisimmassa Lapissa. Kävimme katsomassa yhtä palsaa, joka on jo hajoamisvaiheessa. Suolla harjoittelimme myös tulentekoa ja keitimme tietysti kahvit.

Jo ensimmäisen viikon jälkeen totesimme, että joukkomme toimii yhdessä oikein mukavasti ja meillä on ollut hyvä yhteishenki. On ollut myös älyttömän kiva opiskella paikan päällä. Opetuksestakin saa enemmän irti, kun pystyy juttelemaan opettajan kanssa kasvokkain ja kysymään heti, kun näkee jotain uutta ja ihmeellistä. Etäopetuksen ansiosta saimme kuitenkin hyvän pohjan ympäristön tarkasteluun. Huomaan nyt paljon enemmän kasveja ympärilläni ja sieniäkin uskallan poimia ja syödä. Sieniopetusta on tulossa vielä lisää ja sitä odottelen innolla. Tykkään sienistä, mutten uskaltanut aiemmin poimia kuin ihan muutamaa lajia, joista olin sataprosenttisen varma. Sloveniassa käymme perheeni kanssa sienestämässä ja poimimme yleensä herkkutatteja, kantarelleja sekä ukonsieniä. Ukonsieniä en ole vielä Suomessa nähnyt. Sen kasvupaikka Luontoportti.comin mukaan on etelästä Kuopion seudulle asti.

Oli aivan mieletön ensimmäinen viikko. Myös Jeera-niminen asuntolamme on tosi siisti ja minulla on oma huone kylppäreineen. Asuntola sijaitsee ihan Inarijärven rannalla, pari kilometriä Inarin keskustasta. Pihalla kävelee päivittäin poroja ja välillä ne osoittavat mieltään kakkaamalla asuntolan etuovelle.

Toisenakin opiskeluviikkona aikataulu oli kiireinen. Tiistaista perjantaihin olimme vaelluksella Kaldoaivin erämaassa, jonka minä suunnittelin. Kirjoitan tästä upeasta vaelluksesta seuraavalla kerralla.


P.S. Koulukaveri Ville harrastaa valokuvausta, ja hänen hienoja kuvia käytetään tässä ja seuraavissa blogikirjoituksissa. Seuratkaa Villeä Instagramissa (@pajunenville).

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Ilta Kotkaniemessä.

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Porukka virvelöimässä Kotkaniemen kalastustukikohdassa. (Kuva Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Kalastusverkot odottivat iltaa, kun pääsimme Ismon johdolla niitä laskemaan. (Kuva: Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Koulun venekalustoa.

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Pauliina opettelemassa ajamaan venettä. Ismo antaa ohjeet. (Kuva: Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi eräopas lakka hilla
Hillaa löytyi runsaasti Kotkaniemestä. (Kuva: Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi eräopas lakka hilla
Hillaämpäri. (Kuva: Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Janne ja Jenni pääsivät laskemaan verkkoja hienon auringonlaskun aikana. (Kuva: Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Uiminen ja saunominen tuntui pitkien päivien jälkeen erittäin virkistävältä. (Kuva: Ville Pajunen)

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Aamulla pääsimme nostamaan verkot ja perkaamaan kalasaalista.

Inarijärvi Kotkaniemi kalastus eräopas
Verkkoon tarttui iso määrä siikaa.

Inarijärvi Kotkaniemi eräopas kiehiset
Harjoittelimme myös kiehisten vuolemista. 

Otsamotunturi eräopas luonnontuntemus
Porukka Otsamotunturilla. (Kuva: Ville Pajunen)

Idänkeulankärki Otsamotunturi eräopas
Idänkeulankärki. (Kuva: Ville Pajunen)

Pielpajärvi eräopas luonnontuntemus
Kasvien ja sienien opettelemista Pielpajärvellä. (Kuva: Jenni Antola)

Pielpajärvi eräopas luonnontuntemus
Vasemmalta oikealle: mesimarja, ruohokanukka, matarat, kultapiisku, kanerva, puolukka.

palsasuo eräopas luonnontuntemus
Jengi innostuneena lähtemässä Pieran Marin jänkälle.

palsasuo eräopas luonnontuntemus
Hajoamisvaiheessa oleva palsa.

palsasuo eräopas
Tulen sytyttäminen oli onnistunut ja kahvia oli tulossa.

palsasuo eräopas luonnontuntemus
Some-Saša. (Kuva: Jenni Antola)

piekana Inari
Asuntolan yli lensi näyttävästi yksi päivä piekana. (Kuva: Ville Pajunen)

Kommentit